Khabarovsk

Tijdens deze reis wil ik nog een “я Любу..”-shirt (ik hou van..[stad]) kopen; Het Russische antwoord op de traditionele dikkevingervarianten van de stomvervelende “I love NY”-shirts die maar niet uit het straatbeeld zijn weg te krijgen. Ze zijn te cliché (Moskou), niet te krijgen (Krasnoyarsk) of de stad is zo lelijk dat ze het shirt niet verdient (Komsomolsk). Nog 2 steden, Khabarovsk en Vladivostok, te gaan. De tijd dringt.

In de nacht naar dinsdag treinen we van Komsomolsk naar Khabaravosk. De korste treinafstand komt met het grootste contrast. Al in de ochtend in Khabarovsk zien we dat dit geen gewone Russische stad gaat worden. De hoofdstad van het Russische Verre Oosten bestaat uit een centrum met zeer brede boulevards met parken als middenberm. Ze lopen door tot een breed park dat de scheiding vormt tussen de stad en het stadsstrand aan de Amoer. De vele tentjes zijn vanwege het seizoen gesloten. Ik probeer me voor te stellen hoe het hier in de zomer moet zijn.

Pas nu waan ik me niet meer in Siberie. Het Russische Verre Oosten begint hier. Grauwe Siberische mannen, allemaal gemillimeterd haar en zwarte mutsen, jassen en kistachtige schoenen, zijn vervangen door goedgeklede mannen uit verschillende (sub)culturen. De standaard Siberische vrouw met pony, monolitische pluisjas en quasi-uggs is vervangen door de mondaine vrouw met een besef van lifestyle zonder de arrogantie van de Moskovitische vrouw. Ik word sinds weken eindelijk niet meer aangestaard. Sterker nog: ik voel me enigszins underdressed.

Khabarovsk heeft een gelukkige geschiedenis. Ze is gevrijwaard gebleven van zowel de Russische burgeroorlog als de slopershamer van de communisme. Het centrum bestaat uit historische herenhuizen, katherdralen, theaters en kantoorpanden met op de achtergrond torenhoge flats. Het is een combinatie, die wonderwel zeer goed werkt. Bij de Turgeneva Ulitsa waan ik me in San Francisco, bij het Overwinningsplein weer in het Russische hartland en bij de Murayov Amursky Boulevard in een oude stad uit het Habsburgse rijk. Alles staat erbij alsof het net is opgeknapt. Bij een enkel vervallen pand staat een mededeling van een grondig renovatieplan.

Het gaat zeer veel geld om in Khabarovsk. Er wordt hier flink gesmeten met roebels, yens en yuans. De ligging vlakbij Japan en China, gecombineerd met de ligging aan de Amoer en de Transsiberie Express maakt van de stad een toplocatie. Forbes zette de stad op plaats #2 in de lijst investeringswaardige Russische steden; Voor Moskou en St. Petersburg. Dit alles wist ik wel, maar er blijkt (weer) een groot verschil tussen weten en meemaken.

Het centrum is prettig compact. We hebben na een middag de tijd om de stad van binnen te kijken. Zoeken naar een кофейня (Russisch koffietentje) hoeft voor de eerste keer deze reis niet. In de grote straten zitten ze bumper aan bumper met een groter assortiment dan alle steden tot nu toe bij elkaar. Voor het eerst is WiFi overal vanzelfsprekend. Ook de restaurants, markten, winkels en barretjes zijn overal te vinden en van een kwaliteit en vriendelijkheid waar heel wat Europese hoofdsteden voor zouden tekenen. De sterke invloed van de Chinezen is voelbaar maar op een prettige manier: Thematiek met een twist, maar geen copycat-formules.

De 2e dag van ons bezoek voel ik me al thuis alsof ik er al tijden ben. Wanneer ik ‘s avonds over de Muravyov-Amursky Boulevard uitkijk en de prachtige verlichte gebouwen zie, besef ik dat ik jaren in deze stad zou kunnen wonen.

Ik ga op zoek naar een shirt met de tekst “я Любу Хабароиск”. Ik vraag het bij diverse marktjes, maar krijg steeds een verontschuldigend antwoord… ehm nee sorry, die heb ik niet. Ook het (enige) toeristenwinkeltje verkoopt niets, wat lijkt op Khabarovsk promotie. Het enige wat aan de stad nog ontbreekt is haar zelfbewustzijn.

Khabarovsk

Khabarovsk

City Beach of Khabarovsk

Stadsstrand van Khabarovsk. In de zomer staat het vol met strandtenten en aangemeerde bootjes.

Transfiguration Cathedral of Khabarovsk

Khabarovsk op haar meest Russisch: Transfiguratie Kathedraal aan het Overwinningsplein.

Corner at the Muravyov Amursky Street in Khabarosvk

Typisch Europees aandoende bebouwing in de omgeving van de Muravyov-Amurskystraat in het centrum van Khabarovsk

Turgenev Street in Khabarovsk and Transfiguration Cathedral

De stad is gebouwd op 3 heuvels, waarbij het centrum op de middelste heuvel ligt en 2 flankerende boulevards in de dalen erom heen. Daardoor krijgen de dwarsstraten zoals hier de Turgenevstraat een sfeer die iets weg heeft van San Francisco

German Beerkeller in Khabarovsk

Om de Chinese klandizie te bedienen zijn er veel themarestaurants in de stad. Hier een typische Deutsche Bierkeller (Sepia Alert)

Komsomolskaya Street in Khabarovsk by night

Komsomolskaya Straat bij nacht.

Sense Cafe Khabarovsk

We gaan eten bij het Sense Cafe aan de Ussury Boulevard. Het beste restaurant tot nu toe. Style & Substance.

Muravyov Amursky Street by Night in Khabarovsk

De Muravyov Amursky ‘s avonds

Yerofey Khabarov Statue in Khabarovsk

Standbeeld van de kozak Yerofey Khabarov, stichter en naamgever van de stad. (Bij het stationsplein)

Trend Cafe in Khabarovsk

In het Trend Cafe aan een zijstraatje van de Karl Marxstraat luncht jong en succesvol Khabarovsk. De gelegenheid bestaat uit verschillende delen met elk een eigen modern interieur. We zijn er 2 keer gaan loungen

Bar named: Another Bar (Какое Нибудь Кафе) in Khabarovsk

Какое Нибудь Кафе (Zomaar een cafe) is de naam van dit gezellige tentje in het Frunze. Jammer alleen dat onze WiFi accounts er maar 15 minuten geldig waren

Illuminated Building in Khabarovsk

De hele binnenstad staat dus vol met dit soort prachtig verlichte gebouwen. Als je zegt dat dit Rusland is zal niemand je geloven.

Be Sociable, Share!

2 comments on this post.
  1. Vladivostok:

    [...] over marijuana als je zegt dat je uit Amsterdam komt. Dat hadden we al ontdekt tussen Komsomolsk en Khabarovsk waar we Lyubov tegenkwamen; een jonge vrouw uit Blagoveshchensk met wie Albert een uitgebreid [...]

  2. Typisch Russisch:

    [...] een stadsstrand. De staat van het kermisje is de welvaartsthermometer van de stad. De exemplaren in Khabarovsk en Vladivostok waren prachtig geschilderd en onderhouden. Komsomolsk kan voor een beter reuzenrad [...]

Leave a comment