BAM Express

De BAM express ruim 5 breedtegraden Noordelijker dan de Transsiberie Express is een van de meest nutteloze spoorlijnen die ooit is aangelegd. Het verschil met de meeste andere nutteloze spoorlijnen is dat de BAM express gewoon gebruikt wordt alsof er niets aan de hand is.

Het project is ontsproten aan het paranoide brein van Stalin, die vond dat de al bestaande Transsiberie spoorweg te kwetsbaar was voor agressieve Chinezen. Het gevolg is een spoorlijn van nergens, naar nergens en via nergens. De plaatsjes die we in dit gebied gaan bezoeken zijn bestaan allemaal alleen maar dankzij deze spoorlijn.

Het is donker en -20 graden als we in de vroege ochtend in Krasnoyarsk instappen. Onze BAM trein naar Severobaikalsk (Wie kent het niet?) is een stuk soberder dan wat we tot nu toe zijn tegengekomen.

Onze coupe zit direct vol. Tegenover ons slaapt Ljoeba. Ze komt uit Moskou en woont in een van alle feest en genot afgesloten gat ergens in Jakoetie. Ze reist in 5 dagen met de trein naar Severobaikalsk en moet dan nog dagenlang in een soort taxibusje gammelen om thuis te komen.

Onder haar zit Zjenji. Hij is salesman in computers en heeft een cursus gehad in Krasnoyarsk en gaat nu terug naar zijn woonplaats Bratsk, ongeveer halverwege waar wij eruit moeten. Zjenji heeft een verschoven dagritme en begint met slapen. Ljoeba heeft door haar enorme reis helemaal geen ritme meer en slaapt en waakt zowel overdag als ‘s nachts. Veel contact krijgen we niet met ze.

Het landschap is duidelijk anders dan voor Krasnoyarsk. Het vlakke landschap is vervangen door een besneeuwd berglandschap waarin alles stijf bevroren is in tijdloosheid. Het heeft er vannacht zeer hard gevroren. De zon doet de ijskristallen in de bomen glinsteren.

De BAM express is niet alleen aftanser, maar ook provincialer. Er wordt flink gerookt in de gangpaden. In restauratierijtuig zit iedereen in de ochtend al aan de karafjes vodka, behalve het personeel. Die kan dat vanzelfsprekend niet maken. Zij zitten aan de cognac.

Bij Tashet buigt de BAM af van het hoofdspoor naar Vladivostok. Ik haal snel nog wat water en bier. Kou is inflatoir. Waar ik in Krasnoyarsk bij -12 me nog volledig inpakte loop ik nu op slippers het hele station over. Een provodnitsa bikt ijs van de remmen. Vanaf nu is het enkelsporig. Dat is fijn omdat foto’s niet worden verpest door tegenovergesteld rijdende goederentreinen; Het is rampzalig voor het tempo van de trein, vanwege de wachttijden bij de inhaalsporen.

‘s avonds stapt een verkoper op de trein om ons onoogelijke 3D ansichtkaarten te verkopen, maar hij is te laat de trein uit en moet nu noodgedwongen mee naar het volgende station 2 uur verder. Hopelijk voor hem haalt hij nog een trein terug.

‘s avonds is het restauratierijtuig vermomd als discotrein met lasers en dito muziek. Niemand weet waarom. De lasers schijnen in de ogen van de gasten. De menukaart is niet te lezen. Niet dat dat erg is: De kaart is ook niet te lezen bij daglicht. Het vertaling in Engels is abominabel slecht of geheel ontbrekend. De kaart staat helemaal door elkaar. We vragen maar aan de buren wat ze eten om het ook te bestellen.

De volgende ochtend komen we aan in Severobaikalsk, Boerjatie, Oost Siberie. De eerste van de 3 stopplaatsen op dit traject. We gaan het Baikalmeer bekijken. Verder geen idee wat we er gaan doen.

BAM express Centraal Siberie

Op een ochtend in oktober in Centraal Siberie

Bevroren Moeras Siberie

Bevroren moeras in Centraal Siberie op onze 1e dag in de BAM express

Centraal Siberie Ochtend

Zonsopkomst achter de ingraving waar de trein doorheen rijdt. Het is c.a. -20C. De ijskristallen in de bomen glinsteren door de zon

BAM express provodnitsa in Tashet

Tussenstop in Tashet. De Provodnitsa bikt ijs uit de remmen

Baikal Amur Mainline in Krasnoyarsk

Start van onze route de Baikal Amur Mainline (BAM) in Krasnoyarsk

Station Anzebi

Nachtelijke stop bij station Anzebi in de buurt van Bratsk

Centraal Siberie

Langzaam gaan we over van Centraal naar Oost Siberie. Hier de steile hellingen waarachter het Baikalmeer ligt verscholen

Be Sociable, Share!
  1. wil:

    Het heeft hier ook al 2 graden gevroren ! Interessante blog. Jullie zijn al ver gevorderd. Goede reis verder.