Visa

We kunnen niet meer terug. De betalingen zijn gedaan en de aanvragen voor de visa zijn verstuurd naar de Russische en Wit-Russische consulaten. Nu is het in feite niets anders meer dan wachten tot het papierwerk klaar is. Voor de visum aanvragen zijn we onze paspoorten een maand kwijt. Omdat Albert geen andere legitimatie heeft, is hij nu dus een maand in permanente overtreding. Daar werd hij mee geconfronteerd toen hij wilde stemmen. Gelukkig kon hij tijdig zijn vriendin machtigen. Een mooi voorbeeld hoe de bureaucratieën van verschillende landen botsen in wereldvreemdheid.

Vooral de aanvraag voor het Wit-Russische transit visum is een voorbeeld waar aparatschikism op het esthetische af is doorgevoerd. Voor de lousy 18 uur dat we er doorheen rijden, moeten we een formulier met 41 vragen invullen. Ze willen nog net niet weten welk merk batterijen je meeneemt of wat de cupmaat van je hond is. Sowieso is reizen door voormalige Sovjet-republieken een nogal deterministische bedoening. Je dient van te voren exact aan te geven wanneer je waar naar toegaat. Voor Rusland is bovendien voor elke bestemming een uitnodiging ter plaatse nodig. Eigenlijk vind ik het wel leuk. Ik heb me voorgehouden het te zien als een stukje ambtelijk cultureel erfgoed, dat bij het UNESCO moet worden aangemeld.

Ik blijk een reisverzekering nodig te hebben. Normaal doe ik niet aan reisverzekeringen. Ik vind het de op één na meest onzinnige verzekering die er bestaat, op de annuleringsverzekering na. Voor beide dekkingen moet je zelf zwaargewond zijn op een datum deelbaar door 9 en tegelijkertijd moet ongeveer je hele familie ziek en dood zijn wil je in aanmerking komen voor een uitkering, als je de polisvoorwaarden goed leest. Het reisbureau denkt er helaas anders over en wil niets afsluiten als ik niet verzekerd ben. So be it. Het hoort erbij.

En nu? Nog maar een paar weekeinden te gaan die omvliegen. Tijd om een lijstje te gaan maken. Ik heb mijn lijstje van Namibië geïmporteerd in Evernote. Als ik alles wat daar op staat tegen de hitte vervang door dingen tegen de kou, denk ik al een heel eind te zijn. Een deel van de spullen koop ik vermoedelijk pas in Ekaterinburg (Moskou is paranoia duur), omdat ik vermoed dat de Russen meer verstand hebben van kleden tegen de kou dan mensen hier.

To be continued

Russisch Visum

Het voorbeeldvisum komt van dit bericht,waaruit blijkt dat niet Rusland, maar de EU de visumplicht wil handhaven.  

Be Sociable, Share!
  1. Visa voor Rusland zijn binnen. Geen transsiberie express:

    [...] zijn de 41 vragen voor een Wit-Russisch transitvisum door het consulaat liederlijk beloond; We hebben geen visum voor [...]