Visa zijn binnen – nog 6 dagen

 

Nog een kleine week te gaan; Mijn laatste werkdag zit erop. Van mij mag het nu beginnen. De visa zijn eindelijk per post gearriveerd. Dat had zaterdag al moeten gebeuren, maar never underestimate het bouncevermogen van post binnen Amsterdam. Een postbode briefje, zaterdag op de deurmat gevallen, met de mededeling “uw post is de 1e volgende werkdag op te halen bij het afhaalpunt” betekent in praktijk dat je het donderdag pas hebt.

Linda van Tiara Tours heeft alles keurig verzorgd, maar net de dag dat ze er niet was heeft een collega alles op de post gedaan en is de tickets vergeten. Ze worden nu per aangetekende brief nagestuurd. Gezien de werkwijze van de Amsterdamse post blijf ik morgen maar thuis rond bezorgtijd. Voor de zekerheid heb ik het track & trace nummer van te voren opgevraagd.

Leuk om je naam in Cyrillisch terug te zien in je visa. Ik heet in het Russisch (1e naamval) dus Марк; Albert wordt dan Альберт – met een extra zacht-teken dus; Kennelijk hebben Russen moeite om een “b” na een “l” uit te spreken. Verder kent Russisch geen diftong dus de achternamen zijn ook nog wat verbouwd.

Verder zijn de 41 vragen voor een Wit-Russisch transitvisum door het consulaat liederlijk beloond; We hebben geen visum voor een dag, maar voor een maand gekregen; Als we bij Smolensk de trein uit worden gegooid kunnen we nog altijd een maand in Loekasjenko-land verblijven.

De route is uiteindelijk nog wat aangepast, in versoberde zin dan. De Transiberie Express slaan we nu totaal over en op het stuk tussen Komsomolsk en Chabarovsk is de express-trein vervangen door een boemel. Omdat de stop in Komsomolsk op een zondag valt (En in orthodox Siberie verwacht ik dat er die dag afgerond 0 winkels open zijn) zitten we 5 dagen zonder voorzieningen. Het deel op 3/4 van de reis is dus duidelijk het meest zwaar, maar uit mijn studietijd herinner ik me dat een goed drama haar hoogtepunt bereikt op 3/4 van het verhaal. Dat zit dus wel goed – qua storytelling.

Ik heb stevig gewerkt aan mijn profiel bij webwinkels als absoluut marketingkonijn (je weet wel..die beesten die je al kunt vangen als je er een schijnwerper op richt). De 3 paar thermosokken die ik had besteld (ik wilde eigenlijk 1 paar), bleken bij levering 3 x 3 paar te zijn. Er hangen hier nu dus 18 thermosokken op de waslijn. Hopelijk is het goede handelswaar in Oost-Siberie – ruilen tegen een set rendieren-oren bij de Evenken of een cursus schelden in het Russisch op taxichauffeurs.

De muts die ik wilde kopen viel onder de minimum bestelprijs – ja dat bestaat dus nog: webwinkels die je niets leveren onder een bepaald bedrag en je niet de optie geven om dan het verschil vrijwillig  bij te betalen. De euro die ik moest overbruggen heb ik maar besteed aan een paar kurkstroken. Iemand interesse in 2 echte merk-kurkstroken?

Kurkstroken Rusland

 

Be Sociable, Share!

Leave a comment